topbar.asp familien Hæ's hjemmeside
 

Velkommen til familien Hæ's  hjemmeside

menu.asp familien Hæ's hjemmeside
tr>
       FORSIDE
      INFORMATION
      REVOLINK
      KONTAKT
      BUKKEJAGT
      OZ9RH
      EDR RADIO
      ICOM IC-7400
      FISKERI
      DOKUMENTER
      JAGT
      KALENDER
      BILLEDER
      FERIEBILLEDER
      SIDSTE NYT
      JAGTHUNDEN
      MEKANIKER
      ADMIN.
      PC SIKKERHED
      FIBERNET
      LINK

20-09-2009
175 online !

Sikkerhed
Sikkerhed på din computer




Ovenstående grafik indeholder direkte links
Jagtwebmaster´s EDB leksikon

 



   

Nedenstående link til hjemmesider med ativirus software

images/asquared.png images/antivir.png images/arcabit.png
images/avast.png images/avg.gif images/bitdefender.png
images/clamav-logo1.png images/drweb.gif images/f-prot.png
images/f-secure_logo.gif images/fortinet.gif images/kaspersky.png
images/nod32.gif images/norman.png  
images/rising.gif images/virusbuster.gif images/vba32.png
images/panda.png    
 
Lavt kendskab til spionprogrammer
Sikkerhedseksperter er enige om, at spywares efterhånden er et lige så stort problem som virus og orme. Det er foruroligende, at kendskabet til pests og spyware er så lavt. Antivirus-programmer beskytter ikke altid mod spyware, eller at spyware der som regel kun kommer fra særligt lyssky hjemmesider.
 
Da computere kan se ud til at køre normalt, når de er inficeret, anbefaler Microsoft, at du kører dette værktøj, selv om din computer ser ud til at fungere normalt. Du bør desuden bruge opdateret antivirussoftware for at beskytte computeren mod andre ondsindede programmer.
 
Sådan kan din computer blive smittet
Surt liv for ikke-opdaterede pc'er
I gennemsnit tager det nu kun 20 minutter før en ikke-opdateret pc er inficeret af et ondsindet program. Overlevelsestiden for en ikke-opdateret pc er blevet halveret siden sidste år. Nu tager det i gennemsnit 20 minutter fra en ikke-opdateret computer forbindes til Internettet før den er inficeret af virus, orme eller andre ondsindede programmer Se mere inforation klik her
 
Hvorfor skal jeg beskytte min computer?
Når du er på Internettet, er det vigtigt, at du beskytter din computer mod, at uvedkommende får adgang til den Når du køber en computer, er den sjældent beskyttet mod virus eller andre angreb. Går du på Internettet uden at have installeret et antivirusprogram og et firewallprogram, står din computer åben for alle. Det svarer til, at du forlader dit hjem uden at låse døren.
 
Spyware på hver tredje computer
En ny undersøgelse fastslår, at næsten en ud af tre computere er inficeret med spionprogrammer som keyloggere og trojanske heste. Spionprogrammerne gør det muligt for uvedkommende at opnå adgang til fortrolige data.
Ved hjælp af spyware kan uvedkommende uden brugerens viden få adgang til data lagret på computeren samt mulighed for at overvåge alle onlineaktiviteter på computeren. I visse tilfælde anvendes adgangen til de inficerede computere til at opnå adgang til bankkonto- og kreditkortsinformation, men i de fleste tilfælde drejer det sig om mindre skadelige programmer, som indsamler viden om internetbrugeres adfærd på nettet.
 
Millioner af computerbrugere har mod deres vilje fået installeret spyware og adware på computeren. Flere udviklere tilbyder software, som kan fjerne programmerne. Nu viser det sig, at forbrugerne ikke kan have tillid til en række programmer, som hævdes at fjerne spyware. De installerer i virkeligheden ny spyware på computeren
 

Sikkerhed på nettet: 10 gode råd

  1. Brug hovedet og din sunde fornuft, når du surfer på Internettet eller modtager e-mails.
  2. Vær kildekritisk; - kender du, eller stoler du på ophavsmanden til e-mailen eller det websted, du er på?
  3. Sørg altid for, at dit antivirusprogram er opdateret til den nyeste version - og at det er slået til.
  4. Lad være med at åbne filer, der er vedhæftet e-mails, med mindre du forventer at modtage en fil. Kontakt eventuelt afsenderen. Vær specielt opmærksom på filer med "underlige" navne og .vbs-filer.
  5. Dit valg af password er vigtigt. Her er syv gode råd om passwords.
    • Lær dem udenad
    • Skriv dem aldrig ned
    • Gem dem aldrig på elektronisk form
    • Brug ikke samme password til forskellige systemer
    • De skal være hemmelige og personlige
    • De bør bestå af en kombination af bogstaver, tal og tegn og være mindst 8 karakterer langt
    • Skift dem ud ofte
  6. Vær påpasselig med at afgive personlige oplysninger både via web og e-mail, da de kan blive opsnappet og misbrugt. Send kun fortroligt materiale krypteret og kun til kendte modtagere.
  7. Hent ikke programmer fra Internettet, med mindre du stoler på det websted, du henter det fra. Åbn ikke programmerne direkte, men gem dem på din harddisk og kontroller dem med dit antivirusprogram.
  8. Indstil sikkerhedsniveauet i din browser, så du altid bliver spurgt, når informationer, filer og programmer overføres til din computer.
  9. Slet altid spam-e-mail uden at svare. Et svar bekræfter blot overfor spam-afsenderen, at din e-mail-adresse findes, og at der er nogen, der læser den post, der sendes til den. Resultat: Mere spam.
  10. Log af internettet efter brug. Det voksende antal faste forbindelser til Internettet, som ISDN og ADSL gør livet lettere for hackerne, da den åbne forbindelse giver større mulighed for at trænge igennem.
 

E-mail: 10 gode råd

  1. Lad være med at åbne e-mails med vedhæftede filer sendt fra folk, du ikke kender, specielt hvis e-mailen er på et andet sprog end dansk. E-mails med vedhæftede filer er den mest brugte metode til at udbrede orme og virus.
  2. Opdater dit antivirusprogram ofte - helst mindst en gang om ugen - med de nyeste opdateringer. Antivirusprogrammer kan ofte sættes op til automatisk opdatering via Internettet, f.eks. hver dag eller hver gang maskinen er på Internettet. Iværksæt scanning af alle vedhæftede filer, hvis der er blot den mindste mistanke om virus. Hellere en scanning for meget end en for lidt.
  3. Vær opmærksom på, at dokumenter kan indeholde makroer, som kan være såkaldte makro-virus, afsenderen ikke har opdaget.
  4. Vær særligt opmærksom på vedhæftede filer med endelsen .VBS. Det kan være et script, som iværksætter uhensigtsmæssige handlinger på computeren. Slå eventuelt muligheden for at køre scripts fra ved at gå ind i Outlook Express' indstillinger under fanebladet "Sikkerhed" og markere punktet "Klassificeret zone (mere sikker)".
  5. Lad være med at afvikle .EXE-filer, eller andre programmer, før de er blevet scannet med en opdateret virusscanner. Mange såkaldte gratisprogrammer indeholder virus eller trojanske programmer.
  6. Sæt en regel op i dit mailprogram, som afviser e-mails med en bestemt tekst i emnefeltet, f.eks. 'ILOVEYOU' eller andre kendte e-mail-vira - alt efter hvad der er aktuelt.
  7. Vær forsigtig med at være en del af en mailingliste. Muligheden for at blive ramt af et "virus-udbrud" stiger betydeligt.
  8. Send ikke ukritisk kædebreve, vittigheder, spil, billeder osv, før det er sikkert, at e-mailen ikke indeholder virus.
  9. Det er en god idé at oprette en alternativ e-mailadresse på Hotmail eller lignende, som kan bruges, hvis man bliver bedt om at opgive sin e-mailadresse på et websted f.eks. i forbindelse med en konkurrence. Jo færre der har din rigtige e-mailadresse, desto mindre er risikoen for, at den bliver bombarderet med spam (mail sendt uopfordret til utallige e-mail-adresser ofte fra en falsk afsenderadresse).
  10. Svar aldrig på spam. Der er overvældende sandsynlighed for at blive bombarderet med mails, hvis man svarer, også selv om man blot forsøger at blive slettet fra den pågældende mailingliste. Slet altid spammail.
 
Slip for virus fra chatten
Rigtig mange bruger chatprogrammer til hurtigt at komme i kontakt med både kolleger, kunder og private venner. Men mange er ikke klar over, at chatklienter ligesom meget andet software, kan være en sikkerhedsrisiko.

Der findes flere forskellige chatprogrammer, eller chatklienter og Instant Messaging, som de også kaldes. Blandt de mest populære af dem er MSN Messenger, ICQ og Trillian. Fælles for alle er, at de kan udgøre en risiko både på pc'en derhjemme og it-systemerne på arbejdspladsen.

Problemet er, at mange ikke er klar over, at brug af chatklienter kan være en sikkerhedsrisiko.

Virus via chatklienter
Der findes mange forskellige vira, som spredes via Instant Messaging. For eksempel spreder ormen Kelvir sig gennem MSN Messenger. Hvis først Kelvir er kommet ind på en pc, sender den sig videre til alle kontaktpersoner i MSN Messenger, hvor den forsøger at lokke modtageren til at klikke på et link. Klikker du på linket, bliver Kelvir installeret sammen med en masse andre ondsindede programmer, deriblandt en såkaldt bagdør, som andre kan bruge til at få fuld kontrol over din computer.

Hvordan undgår du virus via chat?
Det bedste middel til at undgå virus og orme, både via chat og almindelig e-mail, er at bruge din sunde fornuft. Typisk spreder ormene sig ved at lokke brugerne til at klikke på links. Derfor skal du altid være ekstra opmærksom, inden du klikker på et link – også selvom det kommer fra en kollega eller ven.

Hvis teksten til linket er på engelsk eller et andet sprog, som du ikke forventer, så er det yderligere en grund til at undlade at klikke på linket. Du kan for eksempel altid lige sende en besked tilbage til din ven eller kollega, hvor du spørger, hvad linket peger på.

Desuden bør du altid bruge et antivirusprogram på din pc og sørge for, at programmet bliver automatisk opdateret. Endelig bør du også opdatere chatklienten med de nyeste rettelser fra leverandøren.

Skal du helt lade være med at bruge chat?
Selv om chatprogrammer kan udgøre en sikkerhedsrisiko, skal du nødvendigvis ikke stoppe med at chatte. Men du skal altid huske at bruge din sunde fornuft og tænke over, hvad du klikker på, og også hvordan du sender links videre.

Hvis du bruger chat på din arbejdsplads, bør du undersøge, om der er fastsat regler for, om du som medarbejder må bruge chatklienter og til hvilke formål. Hvis der ikke er regler, bør du altid spørge it-afdelingen for en sikkerheds skyld.

Hvad skal du gøre, hvis pc'en er inficeret med virus?
Hvis din pc er inficeret med en orm eller virus, skal du scanne computeren med et antivirusprogram. Herefter vil antivirusprogrammet fortælle, om pc'en er inficeret eller ej, og hvordan du får fjernet virussen.

EDB leksikon med  hjælp til ord og  begreber. Der er også link der vigtige for din computers sikkerhed på Internettet. 
Klik på computeren for at gå til EDB  leksikon.

 

 

 

        

 

 

bund.asp familien Hæ hjemmeside